Sorusu Olan?

Search-Ara
FVP - Frequently Visited Pages
Wishlist
  • Bounce: How Champions are Made
    Bounce: How Champions are Made
  • My Father and Other Working Class Football Heroes
    My Father and Other Working Class Football Heroes
  • Just My Type: A Book About Fonts
    Just My Type: A Book About Fonts
  • A History of the World in 100 Objects
    A History of the World in 100 Objects
Pazartesi
Tem192010

The Social Network - Trailer

The Social Network'un uzun fragmanı da yayınlandı. Bu film iyi olacak. Ama daha önce yazdığım gibi umarım gerçekleri anlatır.

 

Cumartesi
Tem172010

Üründül'ün cevabı üzerine

Ömer Üründül ile tanışmışlığım vardır. Yurtdışında milli maçlara gitmişliğimiz vardır. Yanılmıyorsam Malta'da bir akşam yemeği de yemiştik bir grupla ve herkes kendi yediğini ödemişti. 

Ömer Üründül bu Dünya Kupası'nda çok eleştirildi. Bazıları haklı, bazıları haksızdı. Bazı eleştiriler terbiye sınırını da aştı. 

Ömer Üründül bugün gazetesine yazdığı yazıda bu eleştirilere üç aşamalı bir cevap vermiş. 

İlk cevap Cengiz Semercioğlu'na. Ama Kelebek ekinin yayın yönetmeninin adını yazma gereği bile duymamış.

"Futbolsever adına vermeye çalıştığım bu hizmeti bazı kişilere yemek ısmarlamam ve ücret almamam sayesinde yerine getirdiğimi iddia edecek seviyesizliğe kadar indi bu eleştiriler."

(Semercioğlu'nun sitesi Medyatava cevabı üzerine almamış. O yazıyı manşet yapan aynı Medyatava'ydı bu arada)

İkinci cevap Hürriyet Gazetesi'nin spor sayfalarına. 

Malum Hürriyet Spor Sayfası anketler yaptı, köşe yazarlarının görüşlerini aldı ve adeta anti Üründül kampanyası yürüttü. Bu kampanyanın fitilini Hıncal Uluç ateşlemiş olabilir zira Uluç'da görüşlerini bu sayfalarda tekrarlamıştı. Ayrıca Hıncal Uluç ve Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan NTV'de program yapıyorlar.

"Doğan Medya Grubu'nun ilk evladı Milliyet'te yazarlık yapmış olmama rağmen yine aynı grubun bir başka yayın organı olan Hürriyet'teki sanki organize karalama kampanyasına herhangi bir üst düzey yöneticinin tepki koymaması düşündürücüdür. Hele hele patronaj sınıfının bu karalama kampanyasına adeta göz yumarcasına sessiz kalışı beni üzmüştür."

Burada sitem edilen kişi Aydın Doğan olsa gerek. Ömer Üründül'ün Doğan grubuyla ortak bir işi var mı bilmiyorum. Ama TAB Gıda iyi bir reklamverendir. 

Üçüncü cevap ise Hıncal Uluç'a. Uluç'un ağır eleştirilerinin sebebi olarak Üründül'ün, Uluç'un gelir kapısını kapatması olduğunu düşünüyorum. O yönde birkaç işaret de var yazının içerisinde. 

"Ancaaak... Bir kişi var ki, artık ona cevap yazmazsam bunun eksikliğini ciddi şekilde hissederim. Bu kişi de Hıncal Uluç'tur. Hıncal Uluç 17 Mayıs 2000 tarihindeki Galatasaray'ın Kopenhag'da Arsenal karşısında elde ettiği büyük zaferin yayını sırasında yorumcu olarak görev yapmamı ve futbolsevere hizmet etmemi o tarihten beri nedense hazmedememektedir. Ve o günlerden bu yana, yani 10 yıldan beri Hıncal Uluç beni en ağır şekilde ve sürekli eleştirmeyi adeta kendisine görev bilmiştir. Özellikle de son iki yılda TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin'i de hedef almak gibi, bir yazara hiç de yakışmayan bir tavır almıştır. İnsanın böyle bir anlayışın sergilenmesinden sonra ister istemez aklına bir soru gelmektedir: Acaba Hıncal Uluç olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nda TRT tarafından yorumcu olarak görevlendirilseydi aynı tepkileri sergiler miydi? 
Dünkü yazısında "Ömer Üründül futboldan hiç anlamıyor" diyor. Benim futbol bilgimi ölçmek isteyen kişinin önce kendisinin futboldan anlaması lazım. Hıncal Uluç'un futboldan hiç anlamadığı herkesin malumudur. Bütün dünyanın Maradona ile tahta çıkardığı adama, "Messi de futbolcu mu?" diye yazması bu konuda en son canlı örnektir.
Şimdi Hıncal Uluç'a bir soru sorup onun bu konudaki cevabını bekliyorum: TRT'nin yanında TV8'de iki sene İngiltere Premier Ligi'ni yorumladım. Star TV'de 5 sene Şampiyonlar Ligi yorumculuğu yaptım. 2006 Dünya Kupası'nı Kanal 1'de yorumladım. Euro 2008 Grup Elemeleri'nde Türkiye'nin maçlarını ATV'de yorumladım. Ayrıca Türkiye'nin üçüncü olduğu Euro 2008'i yine ATV'de yorumladım. 14 yıldır bu kanallar da dahil her yerde benim yorum yapmamın Hıncal Uluç gözüyle nedenini çok merak ediyorum."

Üründül eleştiriyi yaparken Uluç'un futbol cehaletini de vurguluyor. TRT Genel Müdürü'nün eleştirilme sebebi olarak Uluç'un iş alamamasını gösteriyor.

Ben Ömer Üründül'ün Dünya Kupası yorumlarını beğenmedim ama Cengiz Semercioğlu, Hıncal Uluç ve benzerlerinin yorumlarındaki seviye düşüklüğüne Üründül'ün en kötü yorumunu tercih ederim.

Cuma
Tem162010

Çizgi Roman Pazarı Üzerine Notlar

 

Fast Company'nin son sayısının en arka sayfası bu konuya ayrılmış.

Malum ay Comic-Con ayı ve 125.000 kişi San Diego'ya gidecek. Fast Company'de grafik olarak verilen bilgilerden bazıları şöyle:

-Marvel ve DC bundan 44 yıl önce Super Hero teriminin patentini almışlar. Patent numarası 72243225.  

-1950'de bir çizgi romanın fiyatı 10 cent'ken(Bugünün 90 centi) şu sıralar 4 dolar.

 

 

-1938'de içinde Superman'in de yer aldığı Action Comics'in ilk sayısı 100 bin adet satmıştı. Şu an yaklaşık 100 tanesi bulunuyor ve ilk baskısı Mart ayında bir müzayede de 1,5 milyon dolara satıldı. 

-Çizgi roman okurunun ortalama yaşı 25-28 arası. 1950'de ortalama yaş 12'ydi.

-Michigan Eyalet Üniversitesi 200 bin adet çizgi roman olan bir kütüphane varmış.

-Çizgi roman pazarının ABD ve Kanada'da yılda 680 milyon dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Her sene artıyor bu rakam. 

 

-Spider Man ve X-Men yaratıcılarından Stan Lee'nin çizgi romanlarının film adaptasyonları ortalama 225 milyon dolar hasılat yapıyor. 

Çizgi Roman üzerine daha fazla okumak için Wikipedia emrinize amade.

 

Perşembe
Tem152010

Şu sıralar ne okuyorum?

 

Aynı anda pek çok kitabı birden okumaya çalışıyorum. Bir de sürekli elimin altında duran kitaplar mevcut. Bunlardan bazılarını paylaşayım.

Faul - Andrew Jennings: Bu harika kitabı çıkmadan az önce okumuş ve çok beğenmiştim. Şimdi tekrar geri dönüp FIFA ve UEFA'nın iç yüzü konusunda ve bazı tanıdıklar hakkındaki iddiaları tekrar okumak için yeniden okuyorum. Doğumgünümde hediye edilmesi de diğer bir sebepti.

Ölümsüz Atatürk - Vamık Volkan: Bu kitap 1 senedir başucumda. Çok iyi yazılmış. Orhan Gorbon'un tavsiyesi üzerine almıştım. Can Yücel'in Mustafa belgeselinin temelini oluşturduğu söylenir.

Kümesteki Kartal Neden Uçamaz - Burak Büyükdemir: Bu ayki Infomag'in hediyesi. Türkiye'de internet girişimlerinin başarı ve başarısızlık nedenleri üzerine çok detaylı bir kitap. Ayrıca bloğumun altında yazan sözü bu kitaptan aldım.

Afili Lügat: Iphone uygulaması da olan bu kitabı çok beğenerek aldım. İlham kaynağı oluyor bir şeyler yazarken. Bazı sözler içinizdeki yazarı veya şairi harekete geçirebilir.

Statü Endişesi - Alain de Botton: Yıllar önce okuduğum bu kitaba bir kez daha geri döndüm. Dönme sebebim ise iş hayatında bazı insanların neden ilginç davranışlar sergilediğini anlamaktı. İşe yaradı.

Dergiler: Pek çok dergi takip ediyorum. O da ayrı bir yazı konusu olsun. 

 

Dipnot: Fotoğraftaki kadar eski kitaplarım yok, keşke olsa. Ev küçük olduğu için tüm kitaplarım maalesef depoda.

 

 

 

Çarşamba
Tem142010

İnternet Yasaklarına Karşı Yürüyüş

 

İnternet yasakları ve sansür ülkemizin son zamanlardaki en büyük sorunlarından birisi.

Benim gibi düşünen ve bu yasaklara karşı olan pek çok insanın olduğunu düşünüyorum. Fakat ülkemizde protesto kültürü geliştirilmediği ve kendi kendine gelişecek bir mecra bulamadığı için internet yasakları konusunda bir türlü düzgün bir eylem yapılamıyor.

Bu eylemsizliğin veya etkisizliğin bir diğer sebebi de ülkemizde insanların birbirlerini çekememezliği, çok sayıda ayrı grubun oluşması ve bu grupların ortak zeminde buluşamamaları.

Bu Cumartesi (17 Temmuz) tüm bu sorunları aşarak internet yasaklarını protesto etmeyi umuyoruz. 

Umarım bu organizasyon başarıya ulaşılır. Çok umutlu değilim ama pek çok kurum ve platform bu eylem için birleşmiş durumda. Bakalım sonuç ne olacak?

Bu arada Diyanet'e site kapatma hakkı verenler, sizi de yazar bu tarih hiç merak etmeyin.