Sorusu Olan?

Search-Ara
FVP - Frequently Visited Pages
Wishlist
  • Bounce: How Champions are Made
    Bounce: How Champions are Made
  • My Father and Other Working Class Football Heroes
    My Father and Other Working Class Football Heroes
  • Just My Type: A Book About Fonts
    Just My Type: A Book About Fonts
  • A History of the World in 100 Objects
    A History of the World in 100 Objects
« Kick Ass Kapanış Müziği | Main | Universal 8 Bit »
Cuma
Ara312010

İsmail Cem'den uyarı var

 

İsmail Cem, Can Dündar'la "Ben Böyle Veda Etmeliyim" kitabına konu olan röportajı 2006 yılında yapmış. 2011'e girdiğimiz gün bir bölümünü hatırlamak ve "tekerrür" kelimesini bir kez daha anımsamak için kitabından bu bölümü almayı uygun gördüm.

Konu 12 Mart'ın sebepleri:

"Bence temel neden, o dönemdeki Adalet Partisi iktidarının, tabi öncelikle Demirel ve Çağlayangil'in ekonomiyi herşeyin önüne alan, ekonomik büyümeyi en büyük öncelik kabul eden yaklaşımlarıydı. İktidarın ekonomik büyümeyi adeta bir fetişizme dönüştürmesi ve bunun sonucunda da dış siyaseti bilinçli veya bilinçsiz olarak, ekonomik büyümenin bir fonksiyonu, adeta bir işlevi olarak görmeye başlaması müthiş bir değişim yarattı. İktidar ekonomik büyümeyi o kadar ön plana çıkarıyordu ki, Seydişehir Kompleksi gibi Türkiye'nin en büyük yatırımlarının finansmanını Sovyetler Birliği'ne yaptırabiliyordu. Bu çok önemli. Siz bir yandan Amerika'nın en önemli ortağısınız; özellikle Arap radikalizmine, milliyetçiliğine karşıBatı'nın uzak karakolu gibi bir fonksiyonu da üstlenmişsiniz. Geçmişte Sovyetler'e karşıyken, bakıyorsunuz mesela, Birleşmiş Milletler'de Türkiye, Amerika'nın yanında olmayan kararlara imza atabiliyor ve pratikte de bir hayli farklı bir politika izliyor. Bütün bunlar toplumun dış siyasetine de yansıyor ve tepkiye yol açıyor."

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>